Vakantie!!! - Reisverslag uit Helsinki, Finland van Lucia Oene - WaarBenJij.nu Vakantie!!! - Reisverslag uit Helsinki, Finland van Lucia Oene - WaarBenJij.nu

Vakantie!!!

Door: luciainfinland

Blijf op de hoogte en volg Lucia

03 Maart 2012 | Finland, Helsinki

Eindelijk eindelijk weer een verslagje uit Finland. Het heeft een tijdje geduurt, maar ik ben maandag teruggekomen van mijn reisje in Lapland en sindsdien heb ik geen tijd gehad om mijn verslag te plaatsen. Ik heb zoveel opdrachten die ik moet doen voor school en dan komt de toetsweek ook steeds dichterbij, dus het is momenteel erg stressen.

Mijn reis naar Lapland was helemaal geweldig! De beste trip, naast Finland dan, die ik tot nu toe gedaan heb. Het was vorige week vakantie hier, in Nederland is het momenteel vakantie, maar ik ben dus in die week naar Lapland geweest met een reis van school. Ik had eigenlijk helemaal geen hoge verwachtingen, omdat het best een dure trip was en we 16 - 18 uur in de bus moesten zittn. Erg oncomfortabel kan ik je zeggen. Zelfs na veel ervaring met lange afstand reizen met een bus, went het nooit.

Aangezien het nu dus al een hele tijd geleden is dat ik een verslagje heb geplaatst, beloof ik dat deze absoluut niet kort zal worden en natuurlijk zal ik een paar mooie foto's van Lapland plaatsen :)

Ons vertrek was vorige week woensdagavond rond een uur 9. We hadden de optie om te verzamelen bij het centraal station in Helsinki en dan met z'n allen naar de bus toe te gaan. Ik had een giga koffer mee, want ja ondanks dat de weersvoorspellingen goed waren in Lapland moet je toch goede en hele warme kleren meenemen, en ja dat neemt ruimte in beslag!
We hadden een goed plekje in de bus gevonden en de lange lange busreis kon beginnen! Het goede was dat ik het de dagen en week ervoor erg druk had gehad, dus ik kon slapen in de bus wat ik anders nooit kan! Natuurlijk niet voor 16 of 18 uur, maar heb kunnen slapen. 's Ochtends kwamen we aan in Kemi bij een restaurantje en hebben we eerst ontbeten. Aangezien ik voor de halfboard optie had gekozen, en betaald, kon ik gewoon bij het buffet kiezen wat ik wilde en mijn ontbijt was erg goed. Na het ontbijt reden we door naar een supermarkt zodat diegenen die in een huisje zaten boodschappen konden doen voor koken. Ik had gekozen voor een kamer in een hostel, want ik ben per slot van rekening op vakantie. Dan wil ik niet mijn eigen eten koken, hoeven schoonmaken en dergelijke.
Je kon al goed het verschil in prijzen merken hier in Kemi en dan met Helsinki. Hoe noorderlijker je gaat in Finland, hoe duurder het wordt.
Na boodschappen te hebben gedaan zijn we doorgereden naar een sneeuwkasteel in Kemi. Wow wow wow! Dat is zo mooi om te zien en ook erg knap hoe ze dat gemaakt hebben en kunnen behouden. Het was echt lettelijk een sneeuwkasteel. Binnen waren allemaal verschillende ruimtes en eigenlijk was het een soort hotel. Je had een bar/restaurant, kamers, een speciale kamer voor pasgetrouwde stelletjes, een kerkje, en een hele gang met allemaal standbeelden gemaakt van ijs.
Na dit bezoek hebben we nog even kinderlijk op een ijsglijbaan gegleden met een band. Super leuk en doodeng, want die ijsglijbaan is best hoog. Helaas hadden we maar een uur om dit kasteel te bezoeken, en ondanks dat het niet groot was, was het toch een beetje te kort om echt alles goed te zien. Maar ik vond het echt zo mooi!

Na deze stop reden we door naar Rovaniemi de plaats waar de kerstman woont. Echt! Ik heb hem niet gezien, ondanks dat we in de Santa Claus Village zijn geweest. Je kon met hem op de foto, maar 1. je moest héél erg lang wachten voor dat kon en 2. het kost je erg veel geld om zo'n foto te maken, dus heb ik het maar niet gedaan. In de Santa Claus Village hebben we rondgelopen, rendieren gezien, of elanden (weet ik veel wat het verschil is). We hebben de Artic Circle gezien, dat is een soort van evenaarachtig iets wat aangeeft dat je dichterbij de Noordpool komt, denk ik. Wel speciaal om te zien, want zo weet je dat je noordelijker komt. Er waren grote sneeuwpoppen, echt hele grote! En zo hebben we ons daar wat vermaakt. Ik vond het wel leuk, maar het hele idee is leuker als het kerst is lijkt mij en het is ook veel leuker voor kinderen dan als je volwassen bent, dan is het sprokjesachtige eraf.

Na deze stop reden we door naar Inari, waar ons hostel en huisjes waren. Dit heette Vasatokka en was gelegen bij een groot meer. Niet dat je deze goed kon zien, want het was helemaal bevroren en wit door de sneeuw. Dus na onze spullen in onze kamer te hebben gebracht, konden we eindelijk eten. Helaas viel het eten me tegen in het restaurant van hostel. Worstjes en salade, omdat we vrij laat waren was het andere eten al op. Maar ja, ik mag niet zeuren want we hoefden in ieder geval niet te koken.
Na het eten gingen we even naar buiten de boel verkennen, was helaas niet echt mogelijk omdat het stikdonker was. Maar we waren erge bofkonten want we zagen het noorderlicht die avond! Het was nog maar heel klein en nog aan het ontwikkelen, maar je kon toch wel een beetje groen licht in de lucht zien.
Toch was ik best moe van de reis en we besloten om niet te laat op bed te gaan. Helaas waren we niet zo succesvol in het houden van deze belofte, omdat het idee kreeg om midden in de nacht nog even naar de sauna te gaan en in het meer te springen. Dat is iets typisch fins en super leuk, maar ook verslavend. Je het wel voorzichtig doen, niet erin springen dat kan fataal zijn voor je lichaam. Je moet je er langzaam indompelen zeg maar. Gelukkig hadden ze een gat gemaakt in het ijs, zodat je makkelijk het water in kon en er was een trapje in het water. Maar het is gevaarlijk als je alleen gaat, dus we moesten altijd met een groepje gaan. Geen wonder, het ijs was super dik en het water steen en de steenkoud! Maar wel een goede ervaring. Je voelt dat je bevriest in het water dus je gaat erin en eruit, dan ben je zoo koud en je voelt je voeten gewoon niet meer. Maar binnen 1 minuut begint je hele lichaam te branden en je bent zo warm, niet alleen het gevoel dat je warm bent maar je voelt ook warm aan. Dit is een hele goede manier om je bloedcirculatie te stimuleren. En eigenlijk is het de bedoeling dat je daarna weer de sauna ingaat, maar wij hebben gewoon een douche genomen na die tijd. Toen we buiten kwamen zagen we het noorderlicht weer, maar deze keer was het echt fel! Het duurt meestal een uur of misschien langer, hangt ook van het weer af voordat je het noordericht echt goed kunt zien. Het moet sowieso een heldere avond zijn zodat je de sterren kunt zien, geen wolken. Maar het was zo verschrikkelijk mooi om te zien. Dat was eigenlijk de nummer 1 reden voor mij om naar Lapland te gaan, dus de trip was voor mij al geweldig vanaf dat moment. Het was zo mooi groen en de hele lucht was als een groene waas. En het veranderd steeds van vorm en helderheid, de kleuren veranderden niet. Ik kon helaas geen foto's maken, want je moet een hele goede en professionele camera hebben om dit spektakel vast te kunnen leggen, met statief en al en ik heb een gewone amateurs camera wat dat betreft.

De volgende dag vrijdag, want donderdag waren we aangekomen in Inari, moesten we vroeg ons nest uit. 6 uur! Douchen, aankleden, ontbijten, tas inpakken en gaan. Eerst kregen we uitleg over hoe we konden overleven in de winter in Inari. Deze uitleg was nodig voor een tocht die we gingen maken in kleine groepjes door de Laplandse wildernis. Met een gps systeem, een tas met allemaal overlevingsspullen en van de speciale schoenen (soort van tennisrackets onder je schoenen) konden we op pad. Het was de bedoeling dat we alle meetingpoints vonden en dan bepaalde opdrachten uitvoerden. Hier hadden we anderhalf uur voor, wat echt heel erg kort is. We hadden bijna alle points, maar we hadden tijd tekort dus moesten we afhaken. Bij ons laatste punt verzamelde iedereen en kregen we lunch bij een kampvuur. Finse soep met een soort van bessendrank, warm. Best lekker, vooral als je bevroren bent. Het is vrij moelijk lopen op die tennisrackets en je lichaam is wel warm door het bewegen, maar je voeten bevriezen omdat je niet hak en teen kunt lopen. En als je valt met die dingen aan je schoenen is het erg moeilijk om weer overiend te komen. Na de lunch gingen we ijsvissen, iets typisch Fins. Het klinkt heel erg saai, maar het is eigenlijk best grappig om te doen. Je moet alleen wel veel geduld hebben. Eerst moet je met een soort van boor een gat maken in het ijs, en het ijs was verschrikkelijk dik! Als dat gedaan is het ijs uit dat gat lepelen, een worm martelen en aan de haak doen en vissen maar. Tot 2 keer toe hadden we bijna beet, maar de vissen waren te slim en aten ons aas zonder vast te raken aan de haak. Maar de 3e keer hadden we beet! We waren de enigen die iets hadden gevangen, dus we waren super trots! Eén van de medewerkers heeft de vis voor ons schoongemaakt en geroosterd boven het vuur. Heerlijk, zelfgevangen vis is jammie! Nou was het maar een kleintje, maar ik was trots als een pauw. Na dit avontuur gingen we terug naar Vasatokka waar we ski les kregen. Ik heb nog nooit in mn hele leven op skis gestaan, dus ik was benieuwd. Het was cross country skiing, ook iets typisch fins. Dan ga je niet van een berg af, maar gewoon vlak skien. Eerst kregen we les in hoe we de skis om moesten doen, hoe we moesten skien, vallen enz. Later hadden we de mogelijkheid om zelf wat heen en weer te skien. Ooh, ik ben toen zo vaak gevallen! Na het skien hadden we eventjes pauze om op te warmen en rond een uur of half 4 gingen we naar een rendieren boerderij, om het maar een naam te geven. Er waren overal rendieren en het hele gebied was een paar tientallen hectares groot. Het was een park om deze dieren te beschermen en ze hadden er een paar duizend rendieren rondlopen, zowel in het wild als gewoon op het boerderij gedeelte. We hadden de mogelijkheid om een ritje te maken in een slee die dan getroken werd door een rendier, erg leuk maar wel koud. Gelukkig konden we ons opwarmen bij een vuur. Het viel me tijdens deze Lapland trip op dat overal openhaarden hebben. Buiten vuurtjes maar ook gewoon binnen, in plaats van een kachel. Het geeft natuurlijk wel een bepaalde sfeer. We gingen nog ergens binnen zitten waar één de medewerkers iets vertelde over het leven van de volken in Lapland, er leven namelijk 3 verschillende historische volken in Lapland. Deze mensen droegen kledij wat hun volk representeerde. We kregen koffie of thee uit een speciale mok gemaakt van hout, heel authentiek en een soort koekje. Een vrouw ging voor zingen in de taal van haar volk, ik vond het zo mooi en leuk dat deze mensen de cultuur van hun volk behouden. Na dit leuke bezoek gingen we weer terug naar het park om te eten en 's avonds gingen we naar een shaman. We gingen naar deze mevrouw op een paard, in een slee natuurlijk, over het bevroren meer. Ze was daar in een tent en ging onze toekomst voorspellen door middel van het lezen van je hand. Dit was een één op één gesprek. Normaal gesproken geloof ik hier niet in, maar ze vertelde wat voor persoon ik was het klopte allemaal! Toen we weer terugkwamen gingen we weer naar de sauna. Ik ben niet het meer ingegaan deze keer. We bleven in het gebouw van de sauna na die tijd, want er was een feestje in de gemeenschappelijke ruimte.

Zaterdag moesten we er weer vroeg uit, 6 uur. Snel ontbijten en hup in de bus naar Noorwegen! Ik was zo blij dat ik deze activiteit tijdens de heenreis nog heb kunnen boeken, want het duurde de hele dag. De busreis was vrij lang, maar ja Noorwegen ligt ook niet naast deur. We moesten eerst helemaal naar het noordelijkste puntje van Finland om zo de grens over te kunnen steken naar Noorwegen. In Lapland stopten we eerst in Utsjoki waar we een kerkje bezochten, die overigens dicht was en waar je oude houten huisjes kon zien. Hele kleine huisjes met een prachtig uitzicht over een vallei. Na de stop reden we door naar het noordelijkste puntje van Finland, namelijk Nuorgam. Daar is helemaal niks! Sneeuw, sneeuw, ijs, rotsen, klaar. Dat is het. Maar toch is het zo bijzonder om te zien hoe anders het is vergeleken met de rest van Lapland. En het is natuurlijk leuk om in het noordelijkste puntje van Finland te zijn. Nou was het niet echt koud, -18 ofzo maar het voelde veel warmer aan, omdat de zon de hele dag scheen.
Vervolgens staken we de grens met Noorwegen over en reden we door naar dit hele kleine dorpje Bugoynes. Daar wonen maar 300 mensen en daarvan zitten er maar 14 op school! Dus erg klein ja. In dit dorpje hadden we de mogelijkheid om naar de sauna te gaan en in de Artic Ocean te zwemmen. En dat is de moeite zeker waard! Geloof me, erg verslavend. Sauna, zwemmen in de koude zee, sauna, zwemmen in de koude zee, sauna. Het enige minpuntje was dat je erg ver moet lopen van de sauna naar de zee, dus je bent al hwelemaal afgekoeld als je op het strand bent. De sauna was eigenlijk gewoon een schuurtje. Er eas een ienieminie gedeelte waar de dames zich konden omkleden, en dat was geen pretje. Vooral niet omdat de jongens ook in de sauna wilden en inderdaad hoe moet dat? Via de meisjes kleedkamer! Dus daar sta je dan op 4 of 5 m2 met 15 meiden je om te kleden en de jongens lopen in en uit. Maar verder was het allemaal erg leuk en een leuke ervaring.
Na ons zwemavontuur in de zee kregen we lunch in één van de cafeetjes, of misschien wel het enige cafe in dat dorpje. Lekker, een stukje brood met zalm en losse stukjes krab van de regio met de schaal er nog om. Wat betekende dat je ze moest pellen, maar dat is overheerlijk!
Na de lunch hadden wenog de mogelijkheid om het dorpje even te vertekken en souvenirs te kopen. Ik heb nu Noorse kronen, wat grappige munten zijn want er zit een gat in het midden van de munt. De bewoners van dit dorpje waren zo aardig en hulpvaardig. We hadden ook nog een specialiteit van de regio gekocht, namelijk bruine kaas. Het klinkt en ziet er smerig uit, maar het is best lekker.

We kwamen vrij laat weer terug op het park, rond een uur of 8 volgens mij. Dus we hebben de hele dag benut, van 's ochtends 8 tot 's avonds 8. Avondeten en sauna! En ja, ook weer in het meer. We bleven weer in de gemeenschappelijke ruimte in de sauna voor een feestje die avond. En het mooiste is dat we het noorderlicht weer zagen! En deze keer was het écht heel erg mooi. Groen en geel en het veranderde continue en het was erg fel, dus dat maakte het nog veel en veel mooier! Ik was zo blij, 2 keer het noorderlicht gezien, dat is echt geluk!

Zondag konden we gelukkig wat langer in bed blijven liggen, want we zouden half 9 in plaats van 8 uur vertrekken naar onze actviteiten. Deze dag konden we alle activiteiten doen waar we ons vor hadden opgegeven en voor hadden betaald. Ik had husky rijden en ijs karten gekozen. In de ochtend had ik husky rijden, rond een uur of half 11. We kregen instructies hoe we met de huskies en slee om moesten gaan. Ik werd er zo benauwd van! De instructeur vertelde ons al deze dingen en ik dacht dit gaat zo verkeerd aflopen, omdat ik dacht dat iemand ons zou helpen maar nu bleek het zo te zijn dat we het zelf moesten doen! Dan waren we natuurlijk wel in tweetallen,maar dan nog! Dus wij met de hele groep naar de huskies en sleeën, en blaffen en janken die honden! Ze waren supergemotiveerd, ik ook! Voor elke slee zatern 6 huskies. Ik ging eerst in de slee zitten en een vriendin stond op de slee en moest rijden. Zo kon ik mooi foto's maken en instructies geven. Halverwege gingen we wisselen en was het mijn beurt om de slee en huskies te besturen. Het is doodsimpel eigenlijk. Je moet er gewoon op letten dat je afstand houd, de lijn tussen de honden strak blijft en je moet ze een beetje helpen als je een berg opgaat. Die honden zijn zo verschrikkelijk sterk! Als je volledig op de rem staat om te stoppen moet je op de rem springen en echt goed blijven staan want ze sleuren je zo mee. Maar dit was zo'n leuke activiteit, echt voor herhaling vatbaar! We hebben ongeveer een uur gereden. Daarna bezochten we de andere huskies, de jonkies enzo. Rond een uur of half 12/12 uur kwam de bus en gingen we Saariselkä wat het verzamel punt was voor alle groepen. Iedereen was voor de activiteiten opgedeeld in kleinere groepen, anders is het niet te doen.
Ik had een kleine pauze tussen mijn activiteiten, dus we konden even souvenirs kopen en genieten van het dorpje. Rond 3 uur had ik ijs karten als activiteit. We kregen een verschrikkelijk mooie outfit, haha. Ik was zo ingepakt, ik voelde me net een pinguin als ik liep. We konden 10 minuten racen in groepjes van 6. Ijs karten is geweldig! Je drift en spint en draait als een gek, dat had ik de hele tijd want ik ging plankgas door alle bochten, behalve het eerste rondje dan. Ik belandde twee keer in de sneeuw, maar het was echt supervet. En ik was 2e! Wel jammer dat het maar 10 minuten is, want ik had het de hele middag wel kunnen doen.
Heb nog even kunnen eten voor we vertrokken naar Helsinki. Een lange lange busreis stond ons te wachten. Ik heb de terugreis helaas niet zo goed kunnen slapen.

We arriveerden maandag om half 10 in Helsinki, dus nog een trein terug naar Kannelmaki en kwart voor 10/10 uur was ik terug in mijn kamertje. Ik vond het echt een ongeloofelijke trip. Ik heb zoveel dingen gedaan en meegemaakt wat ik nog nooit heb gedaan, het is zo'n mooie ervaring geweest! Vooral omdat ik niet denk dat ik ooit weer naar Lapland ga, aangezien het niet vlakbij is en je moet er niet alleen heengaan. Het weer zat ons ook nog mee, iets van -15 gemiddeld elke dag, wat veel beter is dan -42! Super trip en ik zal het nooit vergeten!

• 04 Maart 2012 - 14:56

Juanita:

Oeeh Luus! Ik ben jaloers, het noorderlicht! Die wil ik ook zien haha. Je vis ziet er trouwens wel uit als een hele maaltijd he :P.
    Veel plezier daar nog! & die toetsweek komt vast goed ;)

• 09 Maart 2012 - 14:48

Patricia:

Gaaf man al die leuke dingen die je mee maakt:):)

Ergens lijkt het mij ook superom keer naar buitenland te gaan voor zown lange tijd maar ik heb er denk ik de balle nie voor hihi

Have fun daar nog hea:)

• 20 Maart 2012 - 11:15

Jildau:

Super mooi verhaal! Wat een ervaring zeg. Ik ben benieuwd hoe jouw toekomst eruit ziet :P!? Wat een geluk met het Noorderlicht. Hele mooie foto's!