Vappu! - Reisverslag uit Helsinki, Finland van Lucia Oene - WaarBenJij.nu Vappu! - Reisverslag uit Helsinki, Finland van Lucia Oene - WaarBenJij.nu

Vappu!

Door: luciainfinland

Blijf op de hoogte en volg Lucia

04 Mei 2012 | Finland, Helsinki

Het is weer tijd voor een update!!!
Er is veel gebeurd de afgelopen weken, maar het grootste evenement was toch wel Vappu een nationale feestdag in Finland op 1 mei. De dag ervoor komt iedereen samen in het centrum bij een standbeeld van een vrouw en het beeld wordt gewassen door studenten. Daarna wordt het beeld 'gekroond' met een matrozenpet. Zodra het standbeeld gekroond is, mag iedereen die geslaagd is zijn of haar matrozenpet opzetten. Ik zag mensen rondlopen met zo'n pet die al 50 of 60 waren en dat vond ik zó raar! Maar toen hoorde ik later dat het een feestdag is voor iedereen die ooit in z'n leven geslaagd is, en dat iedereen dus zijn of haar pet op kan zetten op die dag. Het ziet er wel leuk uit, al die witte hoedjes. En het was superdruk, overal mensen om het officiele moment mee te maken. De dagen ervoor was het al feest, de 8 dagen voor Vappu zijn er elke dag feestjes en kun je plaatjes krijgen voor op je coverall. Dat is een soort van overall, maar dan in de kleur van de universiteit waaraan je studeert. Het is niet echt een mooi ding om te hebben, en gelukkig heb ik er ook geen gekocht. Maar het is leuk om alle Finse studenten bijelkaar te zien met verschillende kleuren coveralls en dat ze helemaal vol zitten met de plaatjes. Die moet je er zelf op naaien. Aan de coverall kun je meestal zien of die persoon al langer studeert, want dan zijn ze volledig bedekt met die plaatjes.

's Avonds ben ik naar een Renegade festival geweest waar dubstep muziek wordt gespeeld. Het was in een oude fabriek en je kon het gebouw van buiten af horen trillen!!! De bewaking was super streng en ze gingen zelfs fouilleren! Maar het was wel super vet. Een groot podium waar de artiesten optraden. Er waren een aantal vrij bekende dubstep artiesten en ze treedden live op, dus helemaal geweldig. Het was er wel super warm en we konden de drankjes niet mee naar de 'dansvloer' brengen. De bewaking hield iedereen tegen die van het ene naar het andere deel van het gebouw wilde. Beetje stom, dus ik heb maar de hele avond water gedronken in het toilet wat eigenlijk helemaal geen probleem is als je naar zo'n dubstep festival gaat. Maar het was zeker een goede avond. We waren er al om 10 uur, want het festival begon eigenlijk al om 6 uur. En we hebben doorgefeest tot 4 uur 'sochtends, dus een goede workout.

De volgende dag was het Vappu en gingen we naar Kaivopuisto park, het grootste park in Helsinki, waar iedereen heenging om de dag te vieren. Daar hadden we een picnic, dat is traditie op 1 mei, en we hebben heerlijk van de zon kunnen genieten want het was zo'n 16 graden. Aan het eind van de dag was mijn gezicht helemaal rood en verband, in Finland nog wel! Later die avond gingen we naar een bar om de verjaardag van een vriend te vieren. Om die bar te bereiken moesten we de lift nemen in een hotel want het is een soort van paal en de bar zit helemaal bovenin zodat je een goed overzicht hebt over de stad. Dat was echt mooi, en ik denk dat het zo'n 100 meter hoog is. We hadden een drankje samen en konden van de zonsondergang genieten vanaf het terras. Toen de zon bijna onder was gingen we lekker uit eten bij een pizzeria. Later die avond hadden we nog geweldige champagne om de dag af te sluiten. Dus het waren een 2 goede dagen.

Het is de laatste tijd zulk lekker weer hier in Helsinki! Ik heb 2 keer gebarbecued in de afgelopen week. Het was zulk lekker weer, dus hebben we maar besloten om te barbecuen.

Momenteel ben ik vooral bezig met het voorbereiden om naar huis te gaan en om alle laatste dingen nog op tijd af te krijgen voor het einde van de periode. Volgende week heb ik toetsweek, dus moet nu studeren.
Het duurt niet lang meer en dan kom ik alweer terug naar Nederland, ik kan het nog steeds niet geloven. De exchange periode is zó snel gegaan, maar het is ook wel fijn om weer naar huis te gaan.

En heb vandaag voor het eerst chinees gegeten in Finland. Het was leuk om het te proberen, maar het is niet wat ik gewend ben.
Zondag ga ik naar Porvoo en maandag naar Tampere, 2 kleinere plaatsjes in Finland. Ik wil sowieso nog wat dingen in Finland zien voor ik wegga, en vanaf volgende week heb ik wat meer tijd om het land te bekijken. En de laatste twee weken zijn er ook veel feesstjes en verjaardagen, dus het worden een intensieve 2 weken!

Vanavond is het idee om het rustig aan te doen en maar eens vroeg op bed!

• 04 Mei 2012 - 19:00

Alie:

Dat klinkt allemaal weer goed mevrouw!! Geniet van je laatste paar weken in Finland. En succes met leren;) Gegroet vanuit Argentinië xx

• 07 Juli 2012 - 18:54

HI:

Hello
    I saw your nice profile,and something motivated me to communicate with you,My Dear in your usual time may it pleases you to write me back in email address ( jenicaithamar@yahoo.com ) so that i can send you my pictures and also tell you more about myself.A friendship is the foundation build on other relative things to come.May God bless you as i wait impatiently to hear from you. Your lonely friend,
    jenica

( jenicaithamar@yahoo.com )